Portekiz’e 300 Milyon Euro Değerinde Türk Yatırımı Yapılacak

Portekiz’e 300 Milyon Euro Değerinde Türk Yatırımı Yapılacak

Türk – Portekiz Dayanışma Derneği, Barreiro terminaline, kuzeyde bir tersaneye, turizm ve konut gibi sektörlere yapılacak olan 300 milyon euro değerinde bir dizi Türk yatırımını açıkladı.

Türk yatırımcılar Lizbon’daki Campo de Santa Clara bölgesinde renove edip lüks bir otele dönüştürmek üzere bir gayrimenkul kompleksi satın aldı. 300 milyon euro değerindeki Türk yatırımlarının bir parçası olan proje, Lizbon’da Portekiz Büyükelçisi Hasan Göğüş başkanlığında öğle yemeği sırasında düzenlenen bir toplantıda sunuldu.

Türk – Portekiz Dayanışma Derneği CEO’su João Pestana Dias projeyle ilgili olarak şu sözleri söyledi: “Bu, yenilikçi bir konsept olacak çünkü yaklaşık 20 odadan oluşacak olan kompleks, 15 ila 20 milyon değerinde küresel bir yatırımla süslenecek. Odalar, her biri 60 ila 100 bin euro arasında bir değere sahip olan tablolar, heykeller, sanat eserleri ile dekore edilecek.”

Türk yatırımlarına aracılık eden CEO, lüks teknelerin onarım ve bakımının yapılacağı Kuzey Portekiz tersanesinin sermayesine katılmak için 10 milyon euro ayrıldığını açıkladı. Bununla birlikte, 80 ila 100 milyon euro civarında bir yatırımın Barreiro’da kurulacak yeni terminale yapılacağını ve Türkiye’den Yıldırım Grup’un Portekiz’deki birçok liman terminalinin imtiyazını elinde tutan Tertir’e sahip olduğunu belirtti.

João Pestana Dias, Türkler ’in Portekiz’deki teknoloji tabanlı sektörle de yeterince ilgilendiğini ve Türk ticaret sektörünün hala “bir şeylerin interneti” olarak adlandırılan, radyo vasıtasıyla düşük maliyetli bir ağ oluşturulması için Portekiz’e 80 milyon euro yatırım yaptığına dikkat çekti. Ayrıca, Türklerin Lizbon’da gayrimenkul satın almada çok aktif olduklarını kaydetti. “Golden Visa programı sayesinde Lizbon’daki binaların satın alınması ve renovasyonu için 65 milyon euro yatırım yapması beklenen 45 Türk yatırımcı var” dedi.

Yabancılar ve Sınırlar Servisi (SEF) verilerine göre, geçen yıl toplamda 15 vize verilmişken bu yıl sadece ocak ve şubat aylarında 13 kadar Türk’e vize verildi.  Program başlatıldığından beri yapılan 42 yatırımın 28’i geçtiğimiz yılın yaz aylarından beri gerçekleşti.

Türklerin, özellikle yüksek gelir düzeyine sahip olanların bu ani Portekiz ilgisinin başlıca nedenlerinden biri olarak 16 Nisan referandumunun Türkiye’de yarattığı krizin etkisi büyük. Referandumun sonucunda, mevcut cumhurbaşkanının yetkilerini artıracak anayasal bir değişiklik yapılmıştı.

“Portekiz’de Türklerin şu anda çok değer verdiği bir varlık olan sosyal barışın varlığını keşfeden uzun vadeli yatırımcılarla çalışıyoruz” sözleriyle bitiren João Pestana Dias, gerçekleşen “Stratejik Global Partner olarak Türkiye ve Portekiz” başlıklı konferansın, hem bir yatırım kaynağı olan hem de endüstriden mimariye, sanata ve modaya kadar Portekiz ürünlerinin bir müşterisi olan Türklerin muazzam potansiyelinin sunulması açısından önemli bir etkinlik olduğunu belitti.