Portekiz Yabancı Yatırımcıların Taleplerini Karşılamak için Arz Yaratmalı

Portekiz Yabancı Yatırımcıların Taleplerini Karşılamak için Arz Yaratmalı

Portekiz ekonomisi, küresel ekonominin sıkıntı içinde olduğu bu dönemde bile yatırımcılarının yüzünü güldürmeye devam ediyor. Büyük yatırımcıların önde gelen tercihlerinden biri olan Portekiz’in arzının yeterli olup olmadığı tartışma konusu olarak öne çıkıyor.

Portekiz’ in Ekonomik Büyümesi  Avrupa Ortalamasının Üzerinde Seyrediyor

26 Mart’ta dünyaya seslenen Portekiz Başbakanı António Costa, küresel ekonominin oldukça zorlandığı bir süreçte Portekiz’in yabancı yatırımcıları çekmeye devam ettiğini belirtti. Costa, Portekiz’e halihazırda yatırım yapmış kişilerin ise yatırımlarını koruyup güçlendirmeye çalıştıklarının altını çizdi. 2022’ye kadar 50 milyon Euro yatırım sağlayacak bir anlaşmayı Bosch ile imzalayan Costa, bu tarz yatırımlarla son yıllarda 2.8 milyar doların ülkeye girdiğini belirtti. Ekonomik belirsizliklere rağmen Portekiz’e yatırım yapan ve yapmaya devam eden bu firmaları gösteren Costa, bunun sebebini yabancı yatırımcıların Portekiz’e olan güveni ile açıkladı. Son olarak 2019 senesini Avrupa ortalamasının üzerinde bir büyüme ile kapatacaklarını tahmin ettiklerini belirten Costa, kendi amacının 10 sene boyunca kesintisiz olarak Avrupa ortalamasının üstünde bir büyüme kaydetmek olduğunu belirtti. 

Portekiz Emlak Piyasasına Yapılan Yatırımlar Katlanarak Artıyor

Özellikle Golden Visa Programı ile oldukça dikkat çeken Portekiz emlak piyasasının başarısı pek çok soruyu beraberinde getirdi. Bunlardan en önemlisi ise marketin yabancı yatırımcının taleplerini karşılayabilecek kadar büyük olup olmadığı ile ilgili. Portekiz emlak piyasasına yalnızca 2018 yılında 3.35 milyar dolarlık bir yatırım yapıldı. Bu rakam 2017’ye nazaran yüzde 75’lik bir artış demek. 

Lizbon Yatırımda Teknoloji Devlerinin Tercihi

Portekiz’e yapılan toplam yatırımların yüzde 91’i Fransa’dan geliyor. En az 15 ülkenin Portekiz’e yatırım yapmasının arkasında ciddi bir güven yatıyor. Microsoft ve Google gibi teknoloji devleri Lizbon’da önemli merkezler açmaya başladı. Alman araba firmaları Daimler ve Volkswagen de son iki sene içinde Lizbon’a yatırım yapan firmalardan. BNP Paribas’ın bu sene Porto’dan büyük bir ofis alanı satın alması ise ülkenin ikinci en büyük şehrinin de artık yabancı yatırımcıların hedefinde olduğunu gösteriyor.

Portekiz Büyük Yatırımcıların Taleplerini Karşılayabilecek Mi?

Portekiz’e yapılan yatırımlarla alakalı olarak JLL Portekiz Strateji ve Araştırma Direktörü Maria Empis, Portekiz’de artık yüksek kaliteli yatırım alanlarının kalmadığını belirtti. Aslında bu söylem tam olarak gerçeği yansıtmıyor. Her ne kadar şimdilik Portekiz emlak piyasasında bir arz talep dengesizliğinden bahsedilse de ihtiyaç duyulan arzın sağlanması için adımlar atılmaya çoktan başlandı. Yalnızca başkentte 7000’den fazla binanın gerekli onarımlardan sonra yatırıma uygun hale gelebileceği kaydedildi. Şehir içindeki bu değerli alanlar haricinde ise, şehrin yeni gelişen bölgelerinde pek çok yeni projenin inşaatına başlandı.

Portekiz hükumeti yatırımcı talebi yaratmak konusunda Golden Visa ve Non-Habitual Residency Programları dışında kaynaklar yaratmanın ülke ekonomisi için daha sağlıklı olduğuna karar verdi. Bu nedenle, ülkeye yatırımcı çekmek adına özellikle teknoloji alanında pek çok atılımda bulundu. Bu yatırımların piyasadaki talebi arttırdığı görülse de arzı sağlamak için açığa çıkan fon ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Portekiz’in önünde çok çalışılması gereken birkaç sene olsa bile emlak piyasalarındaki arz talep dengesini sağlayabilmek için bu kaçınılmaz bir fedakarlık olacaktır.