Golden Visa Programı Yunan Emlak Piyasasına İvme Kazandırdı

Golden Visa Programı Yunan Emlak Piyasasına İvme Kazandırdı

Yunan emlak piyasası krizden sonra toparlanma sürecine girmiş durumda ve istikrarlı bir şekilde gelişiyor. Olumlu gelişmelerin ardında artan turist trafiğinden ekonominin olumlu yönde etkilenmiş olması yatıyor. Geçen yıl gayrimenkul fiyatlarınndaki düşüş trendinin bitmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde fiyatların artışa geçmesi bekleniyor.

Golden Visa Programının Etkisi

Yunanistan Golden Visa Programı ile büyük yatırımlar çekmeyi başardı. Bu olumlu etki, özellikle gayrimenkul endüstrisine gözleniyor. Yunanistan Golden Visa Programı gayrimenkul yatırımı ve diğer koşulların sağlanması karşılığında oturum iznine başvuru hakkı tanıyor. Mevcut yatırım vizesi programının çeşitlendirilmesindeki amaçlardan bir tanesi Yunanistan’ın İpek Yolu Girişimine katılıma ve Çin pazarına girme arzusu.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Stergios Pichiorlas, Yunanistan’ın Avrupa’daki diğer Golden Visa programları içerisinde en rekabetçi programlardan biri olduğunu belirtiyor. Yunanistan Golden Visa Programı 250.000 € yatırım karşılığında 5 yıllık oturum izni hakkı tanıyor. Oturum izni çalışma hakkı sağlamıyor ve vatandaşlık 7 yıllık ikamet sonrasında elde edilebiliyor.

En aktif yatırımcılar

2018 yılında Türkiye’den, Çin’den, Mısır’dan, Rusya’dan ve Asya ve Afrika’daki diğer ülkelerden alıcılar gayrimenkullere ilgi gösterdi. Gözde bölgeler arasında Atina’nın merkezi, Faliro kıyı banliyöleri ve doğuda ise Mykonos, Santorini ve Girit var. Yunanistan emlak piyasasının temsilcileri yatırımcı programın kapsamının genişlemesini talep ediyor. Golden Visa Programındaki olası yenilikler Yunanistan’da emlak piyasasının sürdürülebilir gelişimine daha fazla katkıda bulunacaktır.

Golden Visa Programının Sonuçları

Yunanistan Bankasına göre 2018’in üçüncü çeyreğinde gayrimenkul fiyatları önceki yılın aynı dönemine göre %1,2 oranında azalıp, yıllık bazda %1,3 oranında arttı. Atina’daki apartmanların maliyetlerindeki artış emlak piyasasındaki değişiklik için olumlu etkiler gösteriyor, %2,1lik bir atış söz konusu. Selanik’te emlak fiyatları ise %0,8 oranında arttı. Diğer popüler Yunan bölgelerinde ise bu artış %0,7 oranında. Kiralık mülklere olan talep fiyatların yükselmesinde belirleyici bir rol oynuyor. Özellikle kısa dönemli kiralanan mülkler turistler ve iş adamları tarafından büyük talep görüyor. Konut gayrimenkulüne yapılan yatırımlar geçen senenin ilk üçüncü çeyreğinde %12,3 oranında artarken GSYİH’ya katkısı bakımından düşük kalmıştır – sadece% 0,7’dir.