Yunanistan Golden Visa Programındaki Uzun Bekleme Listeleri Bürokratik İş Yükünün Dağıtılmasıyla Ferahlayacak

Yunanistan Golden Visa Programındaki Uzun Bekleme Listeleri Bürokratik İş Yükünün Dağıtılmasıyla Ferahlayacak

Yunanistan Golden Visa Programı Uygun Fiyatı ve Az Sayıda Gerekliliği ile Kısa Sürede Beklenenin Çok Üstünde Talep Yarattı

2013 yılında yürürlüğe konan Yunanistan Golden Visa Programı kısa sürede taşıyabileceğinin çok üstünde talep yarattı. Yunanistan Golden Visa Programı sadece minimum 250,000 € değerinde gayrimenkul yatırımı koşulu ile Avrupa’daki en bütçe yanlısı Golden Visa programı. Program 250,000 €’dan yüksek meblağda bir konut satın alan yatırımcılara, eşlerine ve 21 yaşından küçük çocuklarına 5 senelik yenilenebilir bir oturma izni vadediyor. Yatırım korunduğu müddetçe oturma izninin yenilenebilmesi ve ülkede zaman geçirmeyi şart koşmaması uygun minimum fiyatıyla da birleşince çok fazla yabancı yatırımcının kısa sürede başvurmasına sebep oldu. Kendisi ve ailesi için Yunanistan’ın Avrupa standartlarındaki eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanarak istikrarlı bir siyasi atmosferde yaşamak isteyen pek çok yatırımcı bu hayallerle programa başvurmuştu. Yoğun talepten dolayı merkezi Yunan belediyelerinin Golden Visa mülakat takvimleri 2021 yılına kadar tamamen dolmuş durumda. 

Son Yıllarda Daha İyi Koşullarda Yaşamak için Yunanistan Golden Visa Programına Başvuran Ailelerin Sayısında Büyük Artış Var

Özellikle üç sene önce Yunanistan Golden Visa Programının Çin uyruklu göçmen yatırımcıların ilgisini çekmesi ile başvurular Yunanistan alt yapısının kaldırabileceği yükün çok üstüne çıktı. 2017 yılının sonunda Golden Visa programı kapsamında basılan oturma izinleri önceki seneden %64 daha fazlaydı. 2018 yılının sonunda ise 2017’ye göre %46 daha fazla adette oturma izni basıldı. Yunanistan’ın gayrimenkul piyasası istikrarlı bir şekilde değer kazanmaya devam ediyor ve bu sebeple sadece maddi kâr amaçlı gayrimenkul yapan yatırımcılar da mevcut. Fakat 2015 yılından itibaren daha iyi koşullarda yaşamayı amaçlayan ailelerin Golden Visa Programına katılma taleplerinde gözle görülür bir artış oldu.

2015 yılında 505 yatırımcı ve 751 aile üyesi program kapsamında oturma izni elde etmişti.

2016 yılında Golden Visa için yatırım yaparak oturma izni alanların sayısı sadece 583’e çıkarken oturma iznini aile üyeleri üzerinden dolaylı olarak alanların sayısı 968’e çıktı.

2018 yılında yatırım yoluyla oturma izni elde eden yatırımcıların sayısı 1,399’a çıkarken yatırımcıların iki katından daha fazla sayıda aile ferdi program kapsamında oturma izni elde etti.

Aniden Artan Talep Bürokratik Aksaklıklar Yarattı Ama Yunanistan Devleti Bu Sıkıntı Çözmek için Gerekli Önemleri Alıyor

Bu kadar yüksek sayıdaki talebe karşı hazırlıksız olan Yunanistan’ın en merkezi yerleşim alanları Atina, Piraeus ve Pallini belediyeleri başvurusu selinin üstesinden gelemedi. 2013 yılından bu yana Yunanistan Golden Visa Programı üzerinden satın alınan 4,537 gayrimenkulün %80’i bu üç belediye içerisinde bulunuyor. Yunan bürokratik kuralları çerçevesinde oturma iznini sadece mülkün satın alındığı belediye verebiliyor. Anlaşılabilir bir şekilde yabancı yatırımcıların ülkenin en gelişmiş merkezlerine odaklanmış olmaları oturma izinlerinin zamanında çıkarılmasını imkânsız hâle getirdi. Pek çok belediye ofisi 2021 yılına kadar başvuru alamayacaklarını bildirdi. Yunanistan Göç Bakanlığı Golden Visa Programının yaşadığı bürokratik sıkıntıyı gidermek için metropolit belediyelerden biriken iş yükünü ülke genelindeki belediye ofislerine dağıtma kararı aldı. Geçtiğimiz nisan ayında yürürlüğe konan politika kapsamında yatırımcılar ülkenin neresinde gayrimenkul satın alırlarsa alsınlar herhangi bir Yunan belediyesine oturma izni için müracaat edebiliyorlar. 1 sene önce Golden Visa Programı kapsamında aynı problemi yaşayan Portekiz de belediyeler üzerindeki iş yükünü bu şekilde dağıtmış ve 6 ay içerisinde yaşanılan aksaklığı büyük ölçüde ortadan kaldırmayı başarmıştı. Yunanistan’ın da aynı şekilde bürokratik sıkışıklığı gidermesi bekleniyor.