Yunanistan’ın Ekonomisi Turizm ve  Golden Visa Programlarıyla Kuvvetleniyor

Yunanistan’ın Ekonomisi Turizm ve  Golden Visa Programlarıyla Kuvvetleniyor

Yunanistan turizm sektörünü destekleyerek ve Golden Visa programlarına önem vererek yabancı yatırımcıları ülkeye çekmeye devam ediyor. Bu ilerleyiş ile Yunanistan ekonomik krizden toparlanma sürecine girmiş durumda. Gelişmelerden en çok etkilenen alanlardan biri olarak, 2010 yılında yüzde 40 değer kaybına uğrayan gayrimenkul piyasası öne çıkıyor.

Yunan Turizm Sektörü Büyük Yatırımların Önünü Açıyor

Geçtiğimiz yıl 33 milyon ziyaretçiye ulaşan Yunanistan turizm sektörü, kendisi için yeni bir rekora imza atmış oldu. 2016 senesinde devlet eliyle gerçekleştirilen yatırımların yarısının turizme yapılması zaten böyle bir gelişmenin yıllar önceden hedeflendiği gösteriyor. Son dört sene içerisinde 4 ve 5 yıldızlı oteller kapasitelerine 55.000 yatak daha ekledi. Geçtiğimiz dört sene içerisinde turizm gelirlerini yüzde 38 arttırabilen Yunanistan için bu kapasite artırımı kaçınılmazdı.

Yunanistan’a verilen kurtarma paketinden sonra özellikle Atina hızlı bir değişim sürecine girdi. Turizm gelirlerini arttırmayı hedefleyen hükumet, bölgedeki otellere ve yeni projelere teşvikte bulundu. Pek çoğu borçlu olan Yunan aileler, kısa sürede para kazanmak adına evlerini elden geçirerek Airbnb piyasasında kendilerine bir yer edindiler. Bütün bunlar bölgeye gelen turist sayısını arttırmakla kalmadı, Yunan gayrimenkul piyasasına da bir canlılık kazandırdı. Yunanistan’da faaliyette bulunan Thomas Cook ve Whyndam Hotels gibi şirketler de kar paylarını arttırmak adına son yıllarda ülkeye çok büyük yatırımlarda bulundular. Yalnızca iki şirketin Yunanistan’a yatırımı milyarlarca doları bulmuş durumda.

Gayrimenkul Yatırımlarındaki Artış Yunan Gayrimenkul Piyasasına Duyulan Güveni Kanıtlıyor

IMF’nin yardım paketinin 2018’de sona ermesiyle Yunanistan piyasaları oldukça hareketli günler geçiriyor. Ülkedeki halihazırda bulunan turistik yatırımların sonucu olarak gayrimenkul piyasaları 9 seneden sonra ilk kez 2018’de yüzde 2 gibi büyük bir oranla yükselişe geçti. İmar izinlerinde ise yüzde 10 artış gözlemlendi. Bu durum son 9 senedir kötüye giden tablonun yön değiştirmesi anlamına geliyor. 2018 yılında gayrimenkul yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 20 artış gösterdi. Sadece bu bile, yatırımcıların Yunan gayrimenkul piyasalarına güveninin tam olduğunu gösteriyor.

Yatırımcılardan bazıları daha kısa sürede daha fazla kar elde edebilmek için evlerini Airbnb gibi kısa süreli kiralama sistemlerine dahil etti. Bu sayede, yatırımlar durduğu yerde değerlenmekle kalmayıp sahibi tarafından kullanılmadığı sürece yatırımcısına turizm aracılığıyla da para kazandırmaya başladı. Şu an Atina, Selanik ve pek çok Yunan adasında tamı tamına 250.000 Euro değer biçilmiş pek çok mülk bulmak mümkün. Türkiye, Rusya ve Çin başta olmak üzere pek çok ülkeden gelen kişisel yatırımcıların dışında Çinli yatırım firmalarının da Atina’nın pek çok bölgesinden turistik amaçlarla kullanmak üzere birçok gayrimenkul satın aldığını belirtmekte de fayda var. Yunanistan gayrimenkul piyasasının geleceği önümüzdeki süreçte parlak gözüküyor ve yatırımcılarının kar anlamında yüzlerinin gülmesi bekleniyor.