2020 Yılında İspanya Gayrimenkul Piyasası Nasıl Olacak? İşte Tüm Merak Edilenler

2020 Yılında İspanya Gayrimenkul Piyasası Nasıl Olacak? İşte Tüm Merak Edilenler

İspanya emlak yatırımları söz konusu olduğunda yatırımcıların ortak kanısı bunun güvenli bir seçim olduğudur. Bu durumu sayılar da geçtiğimiz yıllarda açıkça destekliyordu. Ancak, sektörün elverişli koşulları bu yıl da aynı olacak mı? 2018 ve 2019 yıllarında yaşanılan trend hala devam edecek mi? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık. İspanya’da bir ev satın almak ya da yatırım yapmak istiyorsanız, dikkat etmeli ve yazımıza göz atmalısınız. İşte, 2020 yılında İspanyol emlak piyasasında dikkat edilmesi gerekenler.

İspanya Yabancı Yatırımcıların Gözdesi Olmaya Devam Edecek

2008 krizinin büyük etkisinden bu yana, İspanya emlak piyasasındaki büyüme durmadı. Genel olarak, sektör kriz sonrası yeni bir canlanma yaşıyor. Bu canlanma ülkenin kaderinde rol almaya başladı, çünkü inşaat sektörü, turizm ile birlikte İspanya ekonomisinin ana sektörlerinden biri haline geldi.

Yaşanan bu sektör gelişmesi özellikle son 3 yılda kendini göstermiştir. Aklınıza şu soru gelebilir: Bu trend 2020’de devam edecek mi? Büyük olasılıkla evet. Avrupa’da genel olarak sektörde bir yavaşlama yaşanmasına rağmen, bu durum asla İspanya’da kötüye gitmeyecektir.

Gayrimenkul fiyatları 2019’un ilk 10 ayında %3,8 arttı. Dolayısıyla, yavaşlamayı göz önüne alsak bile, emlak piyasası büyümeye devam edecek ve 2020 boyunca yabancı yatırımcılar için gerçekten ilginç fırsatlar sunacak.

Sektörün Yakıtı Yeni Yapılar 

Verileri daha detaylandırırsak, yeni yapılar ve yeniden satılan eski yapılar diye ikiye ayırabiliriz. 2020 boyunca, yeni yapıların inşası, sektörün büyümesine katkıda bulunan ana etken olması bekleniyor. Çünkü ekonomik kriz sırasında, kaynak eksikliği ve iflaslar nedeniyle aniden duran birçok alan tekrar başlamak için fırsat bekliyor.

Son 3 yılda yüzlerce daire inşa edildi ve bu da yeni blokların, yerleşim alanlarının ve dükkanların oluşturulmasına yol açtı. Artık neredeyse terk edilmiş alanlarda yeni bir yaşam oluşturuluyor. Bu nedenle, İspanya’yı yeni yatırım merkeziniz olarak görüyorsanız, bu yeni ortaya çıkan bölgeleri kontrol ettiğinizden emin olun. Yakın gelecekte yeni bir yaşam merkezi olacağı için büyük bir fırsatlar sunabilir.

En İyi Seçenekler Arasında Barcelona veya Madrid Olmayabilir

Barcelona ve Madrid, ülkedeki en turistik şehirler. Bu nedenle, buraların yabancılar için ilk varış noktası ve yaşamaya başlamak istedikleri yerler olması normaldir. Bununla birlikte, her iki şehir de en iyi alternatifiniz olmayabilir. Peki nereye yatırım yapmalısınız?

2020’de Valencia’nın tercih edilebileceği konusunda hiçbir şüphe yok. Barcelona’daki şartlarla neredeyse aynı olan genel şartlara (aynı hava durumu, aynı gıda, sahil şeridi ve tonlar) sahip, ancak çok daha düşük fiyatlarla. Dolayısıyla mükemmel bir yatırım fırsatı olarak ön plana çıkıyor. Bununla birlikte, Malaga veya Vasque Country’deki şehirler (Bilbao veya San Sebastián gibi), dünya çapındaki gurbetçiler için de ideal yerler olarak gözüküyor.

Sahil Bölgelerinde Yaşam Konutu Satın Alma

Amacınız sadece yatırım yapmak değil, ülkeye yerleşmek ve mümkün olan en iyi evi bulmaksa, kıyı bölgeleri odaklanmanız gereken yerler olacaktır. Birinci veya ikinci bir ev (tatil evi) satın almayı planlıyorsanız, kıyı bölgeleri ideal bir alternatiftir.

Söylediğimiz gibi, Valencia sadece yatırım için değil, aynı zamanda yaşam için de iyi bir yer. Ancak yine de Akdeniz’den aşağıya inip eşit derecede optimal şehirler bulabilirsiniz; özellikle Costa del Sol’dakiler tercih edebileceğiniz seçenekler olacaktır. Bu son bölge birçok İskandinav, Fransız, Belçika ve Hollanda vatandaşının tercih ettiği bölgelerdendir.

Ancak, yine de Barcelona veya Madrid gibi büyük şehirlerin sunduğu her şeyi tecrübe etmek istiyorsanız, her iki şehrin çevresi ve mega kentleri de gelecek yılki konaklamanız için iyi bir seçim olacaktır.

Brexit’ten Sonra İspanyol Emlak Piyasası

İngiltere vatandaşları (ardından Alman ve Fransız), İspanya’daki en büyük gayrimenkul alıcı grubudur. Bu nedenle Brexit, emlak piyasasını nasıl etkileyebileceği konusunda birçok belirsizlik oluşturabilir.

Ancak endişelenmenize gerek yok! Emlak fiyatlarının 2020 boyunca bir yavaşlama yaşasa bile bu küçük yavaşlamanın Brexit’le alakası olmayacaktır. Olabilecek sorunlar diğer faktörlerden kaynaklanabilir ancak bu nedenlerden biri Brexit olmayacaktır. Bu süreç 2018-2019 döneminde piyasa fiyatlarını etkilemedi, bu nedenle önümüzdeki yıl aksini düşünmek için hiçbir neden yok.

Dahası, mevcut Brexit belirsizliğinin sektöre faydası olabilir. Çünkü işler net değilse veya algılanan bir risk varsa, gayrimenkul en güvenli yatırım seçeneği olarak gözükmektedir. Ek olarak, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması durumunda 2 yıllık bir geçiş süresi olacağından, piyasanın uyum sağlaması için yeterli zaman olacaktır. Bu nedenle, bu ifadeleri dikkate alarak, emlak piyasası Brexit’in olası yan etkilerinden zarar görmeyecektir.